Hälsosamma toaletter är en viktig del av våra hem

2019, Nov – Erik Lindberg

Det är viktigt för oss alla att undvika stopp i våra avloppssystem, eftersom långtids stopp kan leda till översvämning, dålig lukt och ohygieniska förhållanden i bostaden. Våra toaletter bör inte användas som närmaste soptunna för hygienprodukter eller liknande.

Numera är det alldeles för vanligt att hitta vad som kallas nedspolningsbara tvättlappar. Sanningen är att dessa trots sitt namn kommer att blockera dina rör och få allting att samlas på samma ställe, och i sin tur orsaka problem för hela avloppssystemet.

Här i Sverige finns det bara tre saker du borde spola ner i toaletten. Kiss, bajs och toapapper! Har du dessutom bara en tvåkammarbrunn bör du helst undvika alla tre. Jag vet att de flesta inte vill diskutera ämnet, men det är trots allt bra att veta hur du undviker att det kommer upp ur toaletten istället för ner i den.

Här är 10 saker som ofta spolas ner, men definitivt borde kastas i en vanlig sopkorg istället:

 1. Pappershanddukar
  1. De kanske ser ut so vanligt toapapper, men de är tillverkade för att vara starkare och tåla mer än toalettpapper, och kan därför orsaka blockering av din trekammarbrunn. 
 2. Våtservetter av alla slag
  1. Dessa är den huvudsakliga orsaken till alla avloppsstopp, även globalt. Även de som kallar sig nedspolningsbara bör undvikas.
 3. Kondomer
  1. De är inte biologiskt nedbrytningsbara och skapar stora problem samt odör i systemet.
 4. Hygienartiklar för kvinnor
  1. De absorberar stora mängder vatten och fastnar i dina avlopp, både i hus och lägenheter.
 5. Tandtråd
  1. Teflon eller nylon i din tandtråd fastnar runt annat skräp i dina avlopp, och skapar en stor boll som aldrig går att spola igenom systemet.
 6. Kontaktlinser
  1. Dessa kontaminerar miljön och är en stor anledning till den världsomspännande epidemin av mikroplast i våra vatten.
 7. Öronskydd och bomullspinnar
  1. Båda tillverkas för att vara starka och inte brytas ner medans de används. Detta innebär så klart även att de gärna fastnar i dina avlopp, flyter och både kan fastna i toaletten eller i avloppet. 
 8. Cigaretter
  1. En cigarettfimp består av ett filter tillverkat av cellulosaacetat, två lager av omslag gjorda av papper och/eller rayon, nikotin, cancerframkallande ämnen och hundratals olika gifter. Inte konstigt att de ofta orsakar stopp i avloppen, eller hur?
 9. Hår
  1. Hår fungerar liksom tandtråd, det bildar bollar av skräp och orsakar frekventa stopp i din golvbrunn eller stopp längre ner i avloppet. Det orsakar även den otäcka odören som ofta finns i avlopp.
 10. Mat
  1. Detta innebär i huvudsak matlagningsfett av olika slag. Men visste du att även äggvita kan reagera på samma vis? Självklart kan den  illaluktande avlopp

Uppenbarligen är toaletten en stor del av våra sanitära system i hemmen, och här i Sverige är det generellt ihopkopplat till våra vanliga avloppssystem. Så när vi missbrukar toaletten skapar vi en stress på hela avloppssystemet. Detta kan i värsta fall leda till att hela systemet blockeras. Då kommer avloppsvattnet upp ur till exempel golvbrunnen i duschen!

Sist, men för dens skull inte minst viktigt, är att vi måste tänka på miljöaspekterna och de faktorer som påverkar våra vatten. Allt vi spolar ner i toan medverkar till miljöförstöring!

2024-07-14

TJÄNSTER:

Senaste inlägg

 • Tar hand om dina avlopp
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Tips
 • Hur fett påverkar avlopp
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Stopp i rören, Tips
  Vi har förmodligen alla spolat ner fettrester och oljor i avloppet trots att vi vet att det är dåligt för våra avloppssystem. Många människor gör det oavsett, helt enkelt för att de inte vet att det är dåligt. Så fortsätter det ända tills de upptäcker att de måste leta på professionella avloppstekniker i Vallentuna för att lösa sina avloppsstopp. […]
 • När kemisk avloppsrensning inte räcker till
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Tips
  Du har stopp i avloppet. Du testade kemiska medel, men ingenting händer. Du gick från vatten som inte ville rinna undan till en hel sörja med kemikalier. Vad gör du nu? Här är ett par sätt du kan använda för att rensa upp kaoset. […]
 • Hälsosamma toaletter är en viktig del av våra hem
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Stopp i rören
  Det är viktigt för oss alla att undvika stopp i våra avloppssystem, eftersom långtids stopp kan leda till översvämning, dålig lukt och ohygieniska förhållanden i bostaden. Våra toaletter bör inte användas som närmaste soptunna för hygienprodukter eller liknande. […]
 • Spara pengar, tid och ta hand om ditt avvattningssystem
  In Avvattningssystem, Spara Pengar, Stopp i rören
  Mycket regn och en blåsig höst innebär att våra hängrännor nu är fulla av löv och skräp som börjar brytas ner. Hängrännor fulla av växtmaterial fungerar inte så optimalt som de borde, då det lätt kan bli stopp i stuprören om de inte sköts ordentligt. […]
070 773 2707