När kemisk avloppsrensning inte räcker till

2019, Nov – Erik Lindberg

Du har stopp i avloppet. Du testade kemiska medel, men ingenting händer. Du gick från vatten som inte ville rinna undan till en hel sörja med kemikalier. Vad gör du nu? Här är ett par sätt du kan använda för att rensa upp kaoset.

Först och främst, försök ta reda på vilken sorts avlopp det är och välj rätt sätt att gå till väga. Ditt val beror också på om ditt avlopp är helt blockerat eller bara släpper igenom vatten väldigt långsamt. Till exempel så är köksavlopp ofta fulla med fett eller stora klumpar av mat, medans duschavlopp nästan enbart blir blockerade av hår.

En av de mest effektiva gör-det-själv-metoderna när man rensar ett avlopp är en vaskrensare, speciellt när det kommer till avlopp som inte släpper igenom vatten alls. Vaskrensare fungerar till alla sorters ledningar och stopp, och behöver bara mindre muskelkraft för att fungera. För att maximera deras effektivitet, blockera övriga anslutna avrinningskällor med silvertejp eller en tjock trasa, och säkerställ att koppen sluter tätt runt avloppet. Vaska sedan en stund för att försöka lösa upp vad som nu orsakar stoppet och tillåta att det fortsätter ner i avloppet.

Ett annat alternativ är att använda ett rensband eller en rensspiral. Det är i stort sett en hemmafixarvariant av vad proffsen använder, och består av en spiral eller bladförsedd spets i änden av ett metallband som kan matas in i avloppssystemet för att kunna skära sönder eller gripa tag i det som blockerar flödet. Det är däremot viktigt att veta att detta kan skada äldre ledningar eller de tillverkade i PVC-plast, och de når inte stopp som befinner sig längre ner i avloppet.

Det finns också flera gör-det-självblandningar som kan användas för att rensa ditt avloppsstopp, som t ex:

 • Bakpulver och vinäger, en deciliter av varje
 • Salt och bakpulver, 1½ deciliter av varje
 • Diskmaskinspulver, ½ deciliter
 • Väldigt varmt eller kokande vatten

Om någon av de ovanstående metoderna fungerade, så är det ändå att rekommendera att hälla väldigt varmt eller kokande vatten ner i de nytvättade ledningarna för att hjälpa till att städa bort eventuellt överblivet skräp i avloppssystemet.

I vilket fall som helst, ibland är ditt avlopp helt blockerat eller så vill du bara vara säker på att det håller sig i bra skick även i framtiden, och då borde du ringa efter professionell hjälp.

2024-07-14

TJÄNSTER:

Senaste inlägg

 • Tar hand om dina avlopp
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Tips
 • Hur fett påverkar avlopp
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Stopp i rören, Tips
  Vi har förmodligen alla spolat ner fettrester och oljor i avloppet trots att vi vet att det är dåligt för våra avloppssystem. Många människor gör det oavsett, helt enkelt för att de inte vet att det är dåligt. Så fortsätter det ända tills de upptäcker att de måste leta på professionella avloppstekniker i Vallentuna för att lösa sina avloppsstopp. […]
 • När kemisk avloppsrensning inte räcker till
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Tips
  Du har stopp i avloppet. Du testade kemiska medel, men ingenting händer. Du gick från vatten som inte ville rinna undan till en hel sörja med kemikalier. Vad gör du nu? Här är ett par sätt du kan använda för att rensa upp kaoset. […]
 • Hälsosamma toaletter är en viktig del av våra hem
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Stopp i rören
  Det är viktigt för oss alla att undvika stopp i våra avloppssystem, eftersom långtids stopp kan leda till översvämning, dålig lukt och ohygieniska förhållanden i bostaden. Våra toaletter bör inte användas som närmaste soptunna för hygienprodukter eller liknande. […]
 • Spara pengar, tid och ta hand om ditt avvattningssystem
  In Avvattningssystem, Spara Pengar, Stopp i rören
  Mycket regn och en blåsig höst innebär att våra hängrännor nu är fulla av löv och skräp som börjar brytas ner. Hängrännor fulla av växtmaterial fungerar inte så optimalt som de borde, då det lätt kan bli stopp i stuprören om de inte sköts ordentligt. […]
070 773 2707