Topptips för hur du tar hand om dina avlopp

May 2020 – Jaime T.

Som husägare finns det många saker att ta hand om runt huset och gården, och dina avlopp är förmodligen inte högst upp på din lista över prioriteringar. Jag menar, när du vrider på kranen får du vatten direkt, eller hur? När du spolar i toaletten är du tacksam över att avfallet är borta och toalettstolen är redo för nästa användning. Men, som med det mesta i och runt ditt hem, så behöver avloppssystemen lite skötsel och omtänksamhet om du ska kunna fortsätta lita på att det fungerar när du behöver det.

Här är några av de vanligaste avloppsproblemen för villaägare och några snabblösningar för att lösa dem:

För avloppsstopp: Häll 1-2 dl salt ner i avloppet följt av extremt hett (men ej kokande) vatten tills stoppet är upplöst.

Väldigt lite eller inget vatten kommer från kranen: Säkerställ att huvudkranen under handfatet är öppet och plugga avrinningen. Skruva av strålsamlaren från kranen och tvätta alla dess delar; sätt sedan ihop den igen. Din kran släpper förhoppningsvis igenom vatten som den ska igen!

Ledningar är exponerade för kall luft: Isolera rören; detta skyddar dem från frysskador och kommer att minska din väntan på varmvattnet (vilket i sin tur sparar in pengar på vattenräkningen också!)

Reguljär skötsel

Om du ofta erfar stopp i avloppen, så är det viktigt att inte använda kemiska rengöringsmedel. Dessa innehåller starka kemikalier som äter upp dina avloppsrör inifrån, och kan orsaka stor skada på ditt avloppssystem.

Det är bättre att hyra in professionell hjälp (till exempel från din avloppstekniker i Vallentuna) för att undersöka och föreslå rätt lösningar så att du kan ta hand om dem omgående.

Motverka problem

För att reducera antalet samtal till rörmokare och avloppstekniker, så finns det ett flertal saker du kan göra för att motverka framtida problem med dina avlopp.

Illaluktande avlopp? Några få ändringar i dina dagliga vanor kan göra mycket för att bevara skicket på dina avlopp och ledningar och undviker akut avloppsspolning.

Installera filter i dina handfat och avlopp för att blockera större föremål och hår från att fastna i dina ledningar. Rensa filtren regelbundet och spola med hett vatten.

Spola aldrig ned fettrester i dina avlopp – då bli det stopp i avlopp. Häll över dem i en metallbehållare och häll det i din kompost eller i soporna. 

Mjuka upp ditt vatten: Hårt vatten är inte bara hårt mot din hud, det går även hårt åt dina avloppssystem. Hårt vatten innehåller mineraler såsom kalcium och magnesium som sätter igen insidan på dina ledningar och förhindrar vattenflödet. De flesta vattenmjukgörare använder soda för att motverka effekten av dessa mineraler.

Eko Spol Sverige kan hjälpa dig att hålla dina avloppsledningar i toppskick! Stopp i Avlopp? Behöver avloppsspolning? Ring oss 070 773 2707

2024-07-14

TJÄNSTER:

Senaste inlägg

 • Tar hand om dina avlopp
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Tips
 • Hur fett påverkar avlopp
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Stopp i rören, Tips
  Vi har förmodligen alla spolat ner fettrester och oljor i avloppet trots att vi vet att det är dåligt för våra avloppssystem. Många människor gör det oavsett, helt enkelt för att de inte vet att det är dåligt. Så fortsätter det ända tills de upptäcker att de måste leta på professionella avloppstekniker i Vallentuna för att lösa sina avloppsstopp. […]
 • När kemisk avloppsrensning inte räcker till
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Tips
  Du har stopp i avloppet. Du testade kemiska medel, men ingenting händer. Du gick från vatten som inte ville rinna undan till en hel sörja med kemikalier. Vad gör du nu? Här är ett par sätt du kan använda för att rensa upp kaoset. […]
 • Hälsosamma toaletter är en viktig del av våra hem
  In Spara Pengar, Stopp i avlopp, Stopp i rören
  Det är viktigt för oss alla att undvika stopp i våra avloppssystem, eftersom långtids stopp kan leda till översvämning, dålig lukt och ohygieniska förhållanden i bostaden. Våra toaletter bör inte användas som närmaste soptunna för hygienprodukter eller liknande. […]
 • Spara pengar, tid och ta hand om ditt avvattningssystem
  In Avvattningssystem, Spara Pengar, Stopp i rören
  Mycket regn och en blåsig höst innebär att våra hängrännor nu är fulla av löv och skräp som börjar brytas ner. Hängrännor fulla av växtmaterial fungerar inte så optimalt som de borde, då det lätt kan bli stopp i stuprören om de inte sköts ordentligt. […]
070 773 2707